F.Dostojevskio "Idiotas" || Skaitiniai #1

Pastaruosius du mėnesius mano kelionę į ir iš darbo lydėjo Vytauto Širkos balsas, pasakojantis apie XIX a. Rusiją. Vytautas (galbūt šiek tiek monotoniškai) skaitė man rusų klasiko F.Dostojevskio romaną "Idiotas". Epilogas mano ausyse nuskambėjo prieš porą dienų.

Tai buvo pirmoji mano nuo pradžios iki pabaigos išklausyta audio knygą. Iš pradžių buvo sudėtinga – klausymas reikalauja dėmesio ir susikaupimo, čia ne radijas, kad gali praleist kokią nors DJ šnektą. Todėl ne kartą, minčiai nukrypus nuo knygos siužeto, teko "atsukinėti" ir "perskaityti" viena ar kitą puslapį. Vytautas nepyko :) O romanui įpusėjus aš jau buvau priklausomas nuo tų mp3.

Žinot, Fiodoras yra meistras. Gaila, negaliu šios knygos perskaityti originalo kalba, tačiau lietuviškas vertimas pasižymi vaizdingumu ir neįtikėtinom žodžių derinių konstrukcijom. Na jau nekalbu apie charakterius ir visą istoriją apie kunigaikštį Miškiną, kuris sirgęs sunkia liga (idiotizmu) grįžta į tėvynę Rusiją, kur pilna "neidiotų". Rasite romane meilės, aukštuomenės gyvenimo papročių (irgi labai įdomu), cinizmo ir minties. Perskaičius galvoje sukosi klausimas, tai kas čia, galų gale, idiotai? Naivus kunigaikštis ar gyvenimo, įpročių, visuomenės, norų, užgaidų sugadinti aplinkiniai?

Išvada: nežinau, ar ši knygą įeina į mokinių privalomų perskaityti knygų sąrašą. Ji ten būtinai turi būti.

Beje, pagal šį romaną yra J.Smorigino spektaklis, bus dar vienas spektaklis 2009 metais. Yra ir Rusijoj nufilmuotas mini serialas (jei kas turit/galite gauti DVD, duokite žinoti) ir keturi filmai…

Nuorodos susidomėjusiems: norintiems įsigyti hardcopy, knygos online versija iš Gutenbergo projekto.

5 Responses to “F.Dostojevskio "Idiotas" || Skaitiniai #1”


  • Prieš kokius gal septynis aštuonis metus buvau du trečdalius jos perskaičius, bet pabaigti neužteko kantrybės… Kažkaip kai skaitai tai įdomu, bet ne tiek, kad užvežtų ir negalėtum atsitraukti. Gal buvau jauna kvaila, reiktų iš naujo šią knygą paimti į rankas.

  • Hmm taip ir nesupratau ar tu knygą perskaitei ar perklausei ar ir viena ir kita, vienur sakai išklausei kitur perskaitei :/ .
    Šeip kiek pamenu, kai dar mokiausi mokykloje ši knyga nebuvo įtrauktą į privalomų perskaityt sąrašą, ten buvo tik Dostojevskio “Nusikaltimas ir bausmė”

  • “Idiotas” man net labiau patiko už visų išgirtąją “Nusikaltimą ir bausmę” :) Bet čia turbūt todėl, kad labiau mėgstu romanus su anų laikų grietinėlės intrigomis intrigėlėmis:)

  • Neuron> persklausiau. :) “skaityma” ikeliau i kabutes juk.

  • Ši knygą neįeina į mokinių privalomų perskaityti knygų sąrašą.

    P.S. Gera reklama, tuoj pat reiks ją parsipūsti iš Linkomanijos.

Comments are currently closed.



Dienos akcijos | Dovanos | Nuolaidos
Uždaryti
Skip to toolbar